אחד הדברים שהיינו צריכים לפצח כדי לטייל טיול ארוך בקרוואן, הוא איך נוכל להישאר באירופה מעבר לשלושה חודשים. החלום שלנו היה לקחת את הזמן ולא להיות מוגבלים. לכן השקענו הרבה בחקירת התחום הזה, כי אנחנו יודעים, שתכנון מקדים עושה מקום לראש שקט בהמשך. כשהתחלנו לחפש מידע על האפשרויות הקיימות לשהות ארוכה באירופה, כל המידע היה מפוזר ולא תמיד ברור. אז ארגנתי את המידע באופן כזה שאני מקווה שהוא יעשה לכם סדר. אני רק מציינת שאנחנו לא יועצי הגירה, או מנסים למכור לכם משהו כאן שקשור לוויזה, בשביל זה יש המון עו”ד שמתעסקים בתחום. אבל, מכיוון שזו שאלה שחוזרת המון בייעוץ למסע והמידע הזה הוא רלוונטי לכל מי שרוצה לצאת לטיול ארוך באירופה אז היה לנו חשוב לפרסם את זה. אז אם אתם חולמים על נוודות דיגיטלית, להיות משפחה נודדת, לטייל בקרוואן או כל קונסטלציה אחרת של טיול ארוך באירופה, אז המידע כאן רלוונטי עבורכם.
נתחיל מהדברים הפשוטים..
מה צריך כדי לטייל עד שלושה חודשים באירופה?
כיום, כישראלים, אפשר לטייל במדינות השנגן, ללא ויזה מראש ולשהות בה כתיירים עד 90 יום במשך זמן של חצי שנה. מיד נבין מה המשפט הזה אומר.
מה זה שנגן? שנגן היא אמנה שעליה חתומות 26 מדינות באירופה וגם מחוצה לה, וביניהן ניתן לעבור חופשי, ללא ביקורת גבולות. המדינות שבתוך השנגן הן – אוסטריה, בלגיה, צ’כיה, דנמרק, אסטוניה, פינלנד, צרפת, גרמניה, יוון, הונגריה, איסלנד, לוקסמבורג, ליכטנשטיין, איטליה, לטביה, ליטא, מלטה, הולנד, נורבגיה, פולין, פורטוגל, סלובקיה, סלובניה, קרואטיה, ספרד, שוודיה ושוויץ. איסלנד, ליכטנשטיין, שוויץ ונורבגיה אינן חלק מהאיחוד האירופאי אבל הן חלק מהשנגן.
מדינות שהן חלק מהאיחוד האירופאי אבל נמצאות מחוץ לשנגן - בולגריה, רומניה, קפריסין, ואירלנד.
ולבסוף, יש מדינות שנמצאות ביבשת אירופה, אבל הן לא חלק מהאיחוד האירופאי וגם לא חלק מהשנגן - אלו כוללות את בריטניה ואת רוב מדינות הבלקן: בוסניה, סרביה, מונטנגרו, אלבניה וצפון מקדוניה.
אז בכל המדינות הכלולות בשנגן אפשר לעבור בלי להחתים דרכון ולשהות בהן עם דרכון ישראלי עד שלושה חודשים בתקופה של חצי שנה. כדי לדעת עוד על הנושא תוכלו להיכנס ללינק הזה, זה המקור הכי מוסמך לכל מה שקשור לוויזות ושהייה באירופה https://www.schengenvisainfo.com/ בעת כתיבת בלוג זה, גם אין צורך להוציא ויזה לפני נסיעה לאירופה אבל יתכן שכשתקראו אותו כבר יכנס לתוקפו החוק שיש צורך בויזה לאירופה- הנקרא ETIAS.
מה זה ETIAS והאם זה משנה משהו? לא ממש.. Europe Travel Information and Authorization System –ETIAS זו מערכת שתיכנס לתוקף בסוף 2022. ומטרתה להגביר את הביטחון ולעזור להגן על גבולות אירופה במצב של איום. ה- ETIAS visa : מתאימה רק לתיירות ולעסקים ואינה מחליפה את ויזות העבודה והלימודים. מאוד קל לקבל אותה והיא פשוטה להנפקה. כל מה שתצטרכו לעשות הוא למלא טופס אונליין, לשלם ולקבל במייל את הוויזה. כל מה שצריך זה דרכון בתוקף, כרטיס אשראי וכתובת מייל. צ’יק צ’ק.
אוקי הבנתי, עם דרכון ישראלי אפשר להישאר רק 90 יום.
אז מה צריך אם רוצים לתכנן טיול ארוך יותר?
האם יש לך דרכון אירופאי? אם התשובה היא כן, אז אזרחות באחת ממדינות השנגן מקנה לך את הזכות לחופש תנועה באזור השנגן. כלומר, לטייל באירופה לזמן בלתי מוגבל. אבל אם החלטת לשהות במדינה אחת מעל שלושה חודשים, אז יהיה צורך להוציא ויזה באותה מדינה שהחלטת לשהות. ומה אם אין לך דרכון אירופאי? לא לדאוג, יש כמה אפשרויות לשהייה ארוכה והן יפורטו ממש עכשיו.
מה האפשרויות לשהות ארוכה באירופה מעבר לשלושה חודשים?
(למי שאין לו דרכון אירופאי)
אופציה ראשונה- ויזות
ויזות לימודים או עבודה: במידה והאפשרויות האלו מעניינות אתכם אז תוכלו לקבל אשרת שהייה ארוכה יותר. צריך להתקבל למוסד לימודים מוכר או למקום עבודה. בדרך כלל יש תהליך מאוד ברור מבחינת הבירוקרטיה הנדרשת לסטודנטים ולעובדים. ברוב המקרים תוכלו לקבל ליווי והדרכה בכל מה שדרוש מבחינת הוויזה מהמוסד שהתקבלתם אליו. זו חוויה מיוחדת ללמוד ולעבוד במקום אחר וזו הזדמנות להיטמע בחברה ולהכיר את התרבות. לגבי טיולים תוכלו לשמור אותם לסופ”ש ולחופשים.
ויזת פרישה- ויזת זהב- יש מדינות באירופה שמאפשרות לפנסיונרים לחיות בהן אם הם מוכיחים הכנסה מספקת ללא עבודה מידי חודש ( בכל מדינה הסכום המינימלי לשנה לאדם הוא שונה.) ונדרשת הוכחה לביטוח בריאות. הרעיון הוא שכפנסיונרים תוכלו להנות מהמדינה אך לא להיות נטל על משאביה. הויזה היא לשנה או שנתיים תלוי במדינה וניתן לחדש אותה אם אתם עדיין עומדים בתנאים
יש עוד סוגי ויזות שמשתנות בין מדינה למדינה. כדאי לבדוק מה הן הויזות הקיימות בהתאם למדינה שאתם מעוניינים להגיע אליה ולשהות בה.
אופציה שניה- נוודות
האפשרות הזו לא דורשת ויזה מיוחדת או דרכון אירופאי. אם בחרתם בנוודות דיגיטלית או רק נוודות- תוכלו להיות 3 חודשים במדינות שנגן ואז לצאת למשך שלושה חודשים למדינה מחוץ לשנגן כגון אירלנד, בריטניה, קרואטיה, בולגריה או רומניה ( או כל מדינה אחרת על הגלובוס). בתום חצי שנה מאז כניסתכם לשנגן, תוכלו לחזור ולזכות בעוד 90 יום. האופציה הזו מתאימה למי שאינו חייב להישאר באותו מקום, למי שצריכה כל הזמן להכיר מקומות חדשים או למשפחות הרפתקניות שאינן כבולות למקום אחד או צורת חיים.
אבל מכיוון שבקרוואנים עסקינן הכנו לכם דוגמה לתכנון מסלול שיאפשר לכם מסע של לפחות חצי שנה ביבשת היפה הזו בלי מגבלות ויזה או לעבור על חוקי השנגן.
דוגמה לטיול של חצי שנה בקרוואן באירופה עם דרכון ישראלי ובלי ויזה מיוחדת
לשם הנוחות נתחיל בראשון בינואר וכרטיס החזרה יהיה ב30 ליוני שהם סה”כ 180 יום. מדינת ההתחלה והסיום תהיה גרמניה. בחרתי דווקא בגרמניה כי זו המדינה שבה הכי טוב לשכור או לקנות קרוואן, יש להם תיירות קרוואנים מפותחת מאוד ולכן גם שירותים איכותיים.
אז יאללה בואו נצא לטיול:)
תחילת ינואר עד תחילת פברואר– נתחיל בגרמניה, מכאן אפשר לרדת לכוון אוסטריה או שוויץ ומשם לצפון איטליה, ואחר כך להמשיך מזרחה לכוון סלובניה המרהיבה כל אלו מדינות ציוריות ומלאות בטבע מרהיב מלא אגמים צלולים וירוק בעיניים, היסטוריה עשירה וערים מדליקות. לטייל בהן עם קרוואן זה נוח ופשוט, ויש המון מה לראות. כאן נתכנן שהייה של עד 35 ימים בשנגן.
תחילת פברואר-אפריל – כשנעבור את הגבול בין סלובניה לקרואטיה- זה אומר שיצאנו מהשנגן. (קרואטיה תהיה חלק מהשנגן ב2023 אבל עד אז ננצל את זה שהיא לא, ונחתים דרכון בגבול). כאן נוכל להאט קצת את הקצב ולתכנן טיול בקו החוף המרהיב הזה כחודשיים. נרד דרומה על קו החוף, נבקר בחופים ושמורות הטבע המרהיבות של קרואטיה ,נמשיך במונטנגרו ההררית והיפה עם החופים המקסימים ונגלה על אותו קו חוף את אלבניה עם ההיסטוריה המרתקת שלה ואזרחיה מסבירי הפנים.
אפריל -אמצע אפריל: אלבניה ממש קרובה ליוון אז אפשר לעשות קפיצה קטנה ליוון – אבל שימו לב! כי יוון היא חלק מהשנגן אז עוד פעם שעון הימים דופק. אז בואו נהנה מנופי יוון ואוכל טעים במשך כשבועיים -שלושה (נגיד 18 יום) – אז 18 יום + 35= 53 יום בשנגן.
אמצע אפריל- עד אמצע-סוף מאי– אם יוון הספיקה לנו, נוכל לצאת שוב מהשנגן ולהתחיל לתכנן את החזרה שלנו. כאן יש כמה אפשרויות לנסיעה צפונה חזרה.
אפשר להתרחק ממש קצת מהחוף ולנהוג דרך הארצות – מקדוניה, סרביה, בוסניה, ולהיכנס שוב לשנגן דרך סלובניה. או אפשרות נוספת היא לנסוע קצת יותר מהר ורחוק אבל לבקר בבולגריה, רומניה והונגריה ומשם שוב כניסה לשנגן דרך סלובניה לאוסטריה וגרמניה. לא משנה באיזו דרך תבחרו בכל המדינות הבלקניות תהנו מטבע פראי, חיים כפריים, הזמן שם זז לאט יותר, החוויה יותר אוטנטית ופחות מוקפדת מאירופה הקלאסית, ונחמד גם שהעלויות הנמוכות.
בסוף מאי -סוף יוני– עד כה טיילנו 53 יום בשנגן זה אומר שעד סוף יוני יש לנו 37 ימים נוספים שאפשר להנות מהם בחזור. ממש לפני הסיום אל תפספסו את אזור בוואריה בגרמניה העשיר באגמים ונופים שמצטלמים נהדר, ויש לו קסם מיוחד שגורם לך לרצות לחזור לשם.
לסיכום- עם קצת יצירתיות ותכנון נכון, אפשר לטייל חצי שנה באירופה לפי החוקים. ואם עוד נשאר בכם כוח, אחרי שהסתיימה חצי שנה השעון מתאפס ותוכלו לצאת למסע מחדש.
איך אפשר לחשב את הימים ששהיתי בשנגן?
אל דאגה, האירופאים חשבו על הכל. בלינק המצורף יש לכם מחשבון ימים. תוכלו להכניס את התאריכים בהם נכנסתם ויצאתם מהשנגן בתקופה של חצי שנה ותוכלו לראות במדויק כמה ימים עוד נשארו לכם. https://ec.europa.eu/assets/home/visa-calculator/calculator.htm?lang=en
אז עד כאן סיפרנו לכם על האופציה לשהייה באירופה מעבר לשלושה חודשים בלי דרכון אירופאי. אבל אם יש לכם אפשרות להוצאת דרכון אירופאי כל עניין ספירת הימים מבוטל ותוכלו לשהות בשנגן כמה שתרצו, מה שמוביל אותנו ל-
אופציה שלישית- הוצאת אזרחות אירופאית
יש כל מיני דרכים לקבל אזרחות במדינות שונות: לפי מוצא המשפחה, קניית דירה, השקעה בעסק ועוד. אם יש לך אזרחות זה מאפשר גם לבני המשפחה הקרובה להיות איתכם באירופה. בשביל כל אלו מומלץ לפנות לחברות שיעזרו לכם לעבור את התהליך וכמובן שלא יזיק אם יש לכם כסף בכיס.
איך אנחנו מטיילים כבר כמעט שנתיים באירופה? האמת, שזה קצת הסתבך לנו בדרך אבל בסוף מצאנו פתרון מקסים..
לרון יש אזרחות ישראלית ופולנית ולי יש רק ישראלית. באותה תקופה שרק חשבנו על טיול בקרוואן באירופה, היינו ביחד קצת יותר משנתיים. הכרנו בגיל 40, שנינו לא רצינו להיות הורים ולא היה לנו שום לחץ על חתונה. אבל כדי שאני אוכל לטייל עם רון באירופה לזמן ממושך אנחנו צריכים להיות נשואים. לרון יש את זכות חופש התנועה באירופה ולי אין. תעודות זוגיות וידועים בציבור לא מתקבלות ברוב מדינות אירופה (לזוגות מאותו מין יש את האפשרות להתקבל בתעודת זוגיות בחלק מהמדינות) לכן הרצון לטייל יחד ולגלות עולם גם היה זרז לחתונה. אבל אז גילינו שכדי להתחתן כמו שאנחנו רוצים יש לנו בעיה..
היתה לנו בעיית לוקיישן וטיימניג
בשנת 2020-2021 בקושי היה אפשר לצאת מהארץ אפילו לא לקפריסין ובטח שלא להתקהל ולחגוג . אז מה עשינו? בשיטוטי באינטרנט מצאתי את הפתרון המדהים של נישואי יוטה בארה”ב שמאפשרים לאנשים להתחתן דרך הזום. כן, מה ששמעתם.. התחתנו מול מסך מחשב. זו הייתה חתונה מרגשת, כיפית ונשאר לנו ממנה זיכרון מדהים. אם חתונה מינימליסטית מעניינת אתכם תוכלו לקרוא עליה עוד כאן בפוסט שכתבתי בפייסבוק האישי שלי. במקרה שלנו, הנישואין מאפשרים לי חופש תנועה באירופה אם אני מטיילת ביחד עם רון. אם היו לנו ילדים גם הם היו יכולים להצטרף.
מה עם הכלבים? הם צריכים ויזה לאירופה? לקסם ובונדי ברי המזל יש ויזה לכל החיים כל עוד הם עושים את חיסון הכלבת שלהם בזמן. ברגע שכלבים מקבלים חיסון כלבת באחת ממדינות השנגן, מונפק להם – petpassport שנותן להם את הזכות לנוע בין הגבולות.
זמן הוא המתנה הגדולה מכולן, לכן אני מקווה שתמצאו בפוסט הזה פתרון שיאפשר לכם להנות ממנו!
עד הפעם הבאה:)
רון ומעיין.
Comments